Categorieën
Onderwijs

Lesgeven in het Corona tijdperk

Mijn briljante collega’s bij de TU Delft stonden voor de uitdaging om een vak voor honderden studenten in enkele dagen over te schakelen naar 100% online onderwijs. Met hun ervaring in de Game wereld ontstond het idee om Discord toe te passen in het onderwijs. Discord is een alles-in-één spraak- en tekstchat voor gamers.

De verspreiding van Covid 19 (Of het coronavirus) heeft een ongelooflijke impact op alle vlakken en in alle delen van de wereld. Terwijl fundamentele behoeften in de maatschappij niet vanuit huis mogelijk zijn (zoals zorg, openbare veiligheid of bijvoorbeeld transport) is het onderwijs momenteel volledig overgeschakeld op online doceren.

Hoe schakel je een academisch vak voor ca. 400 bachelor studenten over van een reguliere setting met groepjes van 10 per docent naar een digitale omgeving waarin de kennis op effectieve wijze toch overgedragen kan worden? Hoe kun je de groep toespreken, hoe kun je iets demonstreren op je eigen scherm, hoe kun je ook persoonlijke aandacht geven?

Tijdens de zoektocht naar een geschikt programma kwamen alle gangbare varianten voorbij: Skype, zoom.us, Whatsapp, Slack etc etc. Echter waren mijn collega’s op zoek naar een techniek die meer dan alleen groupchats mogelijk maakt, die ook een gevoel van community meebrengt en een platform voor samenwerking tussen de studenten kan zijn. Laten we zeggen: een digitaal gebouw voor onderwijs.

Enter Discord.

Het antwoord is gevonden in de game-wereld. Een wereld waar groepen online samenwerken, samen spelen, en gewend zijn met enorme snelheid data uit te wisselen en met tot wel duizenden tegelijkertijd te chatten via tekst en spraak. Kortom, een techniek die ontwikkeld is voor kennisuitwisseling en getest is op zware belasting.

Een impressie van de samenwerking binnen Discord waarbij uitleg over Rhino wordt gedeeld met tientallen studenten tegelijkertijd.

Een digitaal gebouw

De server was opgedeeld met groepen per docent (de tafels), een chatroom voor docenten (online koffie drinken tijdens de pauzes) en een chatroom voor alle studenten. Het is zodoende naadloos mogelijk om te wisselen tussen tafels of bijvoorbeeld even 1 op 1 een detail te bespreken met een collega. Tot de mogelijkheden behoren:

  • Volledig scherm delen
  • Enkele 1 programma delen
  • Tekst en beeld uitwisselen gelijk zoals bijvoorbeeld in whatsapp of slack.
  • Met elkaar spreken middels geluid, en eventueel met camera.
  • Eenvoudige indeling in groepen
  • Snel wisselen tussen groepen
  • Zeer schaalbaar

Altijd zo blijven lesgeven?

Fysieke bijeenkomsten blijven belangrijk en het belang van universiteiten en andere onderwijsinstellingen voor de ontwikkeling van het sociale netwerk van studenten is van onschatbare waarde. Volledig overschakelen is dus waarschijnlijk een verlies op dat vlak. Wel kunnen we lering trekken voor toekomstig onderwijs voor bijvoorbeeld internationale samenwerking, of wellicht delen van vakken op deze manier doceren. Ook kan het interessant zijn voor workshops buiten het onderwijs: een snelle cursus voor een bedrijf aan de andere kant van de wereld of voor samenwerking aan een project zonder dat iedereen altijd bij elkaar hoeft te zijn.