Categorieën
Computational design Grasshopper / Rhino3D Parametrisch Ontwerp

Automatisch snijvormen bootkappen

Voor zeilmakerij Houtkoop heeft StudioFG enkele scripts ontwikkeld om automatisch tekeningen te genereren voor zoomen en andere doekdelen. Lees hier over dit project.

Zeilmakerij Houtkoop benaderde StudioFG met de vraag of bepaalde snijvormen vanuit zijn tekening automatisch gegenereerd konden worden om zo tekenwerk te besparen.

Houtkoop maakt onder andere bootkappen, welk middels een 3D scanner worden opgemeten. Aan de hand van enkele punten van de 3D scan worden tekeningen gemaakt die weer door een snijmachine worden uitgesneden. Voor overlappende delen, flappen voor ritsen en andere onderdelen moeten bepaalde vormen worden gegenereerd vanuit deze panelen.

Script in gebruik om zoomen te genereren.
Script in gebruik om zoomen te genereren.

Middels bovenstaande script kan de ontwerper van de kap bepaalde lijnen in lagen onderverdelen. Deze worden automatisch ingeladen en omgezet tot bijvoorbeeld zoomen t.b.v. de kap.

Een tweede onderdeel was het oplossen van de oriëntatie van alle panelen die uit de 3D scan kwamen. Sommige panelen hadden een hoofdrichting naar binnen, terwijl andere een ‘normal’ naar buiten hadden. Hiervoor is een script ontwikkeld dat alle vlakken analyseert en universeel qua richting maakt.

In een looptijd van ca. 2 weken is het project voltooid. Meer dan een jaar later zijn de scripts nog steeds in gebruik en werken succesvol op alle tekeningen waar het op is toegepast. Ongeacht of het gaat om polylines of nurbs curves.