Categorieën
e-commerce Grasshopper / Rhino3D Parametrisch Ontwerp

Parametrische modellen voor aanpasbare producten

Bent u geïnteresseerd in het maken van een complex configureerbaar product voor uw online webshop? StudioFG kan u hierbij helpen door gebruik te maken van technologieën als grasshopper /rhino in combinatie met shapediver en de API van uw e-commerce systeem.

Shopify + shapediver

Met een marktaandeel van ongeveer 30% heeft Shopify zich bewezen als een robuust e-commerce systeem. Samen met de shapediver plugin kan je webshop omgevormd worden tot een volledig configureerbare productervaring met downloadbare modellen en met eenvoudige checkout. Je kunt klanten betrekken met aanpasbare producten en complexe bestellingen meteen verwerken.

Vergelijkbare functionaliteiten kunnen worden bereikt voor WooCommerce of andere webwinkelsystemen. Maar omdat er momenteel geen kant-en-klare plugin beschikbaar is, vereist dit maatwerk.

Wat is een configureerbaar product?

Een configureerbaar product is een product dat door de klant kan worden aangepast volgens de variabelen die u aanbiedt. Bijvoorbeeld een stoel of bank die in elke maat, vorm of kleur kan worden geproduceerd op basis van de voorkeuren van de klant.

Zijn alle aspecten van een configureerbaar product dynamisch? Niet noodzakelijk. Stelt u zich dezelfde stoel voor als hierboven genoemd. Misschien kunnen de breedte en de hoogte veranderen, maar wordt het aantal bouten in het frame niet door de klant gekozen; dat wordt gewoon met het ontwerp bijgewerkt. Of misschien kunnen de poten van de stoel niet worden aangepast. Dit zou dan worden beschouwd als een statisch kenmerk.

Het parametrische model

Achter deze klantgerichte aanpassingen aan configureerbare producten zit een parametrisch model. Dit parametrisch model bevat:

  • invoerparameters (hoogte, breedte, kleur enz.)
  • een algoritme, dat de logica achter de aanpassingen bevat op basis van waarden uit de vooraf gespecificeerde parameters
  • output: de output kan een product in een winkelwagentje zijn, downloadbare (en verkoopbare) bouwtekeningen, een rendering, of elke andere output die uw toepassing vereist.

Een groeiende markt

Dankzij nieuwe productietechnologieën zoals 3D-printing en andere massamaatwerkmethoden winnen configureerbare producten aan populariteit. Configureerbare producten worden ook steeds populairder voor producenten van handgemaakte goederen of meubels, omdat ze klanten de vrijheid geven hun ontwerpen aan te passen.

Laat ons helpen

Laat StudioFG u helpen bij het creëren en implementeren van een configureerbare productoplossing voor uw bedrijf. Met behulp van de hierboven beschreven processen en software zijn we bereid om geavanceerde projecten aan te nemen en u te begeleiden bij zelfs de meest complexe gebruikssituaties. En indien nodig kunnen we een beroep doen op ons netwerk van specialisten op andere gebieden.